Search
facebook-button

Θανάσης K. Παππάς

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-9-2016

E-mail Εκτύπωση PDF

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ 81η Δ.Ε.Θ.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ 81η Δ.Ε.Θ.

 

            Εγκαινιάστηκε, χθες, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, το περίπτερο του Δήμου για την Ανακύκλωση και το Αστικό Περιβάλλον, που λειτουργεί στο πλαίσιο της 81ης Δ.Ε.Θ., παραπλεύρως του Πύργου του ΟΤΕ (Πύλη ΧΑΝΘ).

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση στον τομέα της ανακύκλωσης και του πρασίνου και επέμεινε  στην ευαισθητοποίηση των δημοτών, στην οποία προσβλέπει και η παρουσία του Δήμου στη ΔΕΘ με το συγκεκριμένο περίπτερο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, οι πολίτες πρέπει να πάρουν κυριολεκτικά στις πλάτες τους την ανακύκλωση, αν θέλουν να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Ο στόχος που έχει τεθεί και από την ελληνική κυβέρνηση είναι μέχρι το 2020 να έχουμε γύρω στο 50% μάξιμουμ ανακυκλώσιμων υλικών γενικά από τα απόβλητα, οικιακά και επαγγελματικά. Βέβαια, σήμερα βρισκόμαστε μόλις στο 15% και όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», είπε ο Δήμαρχος. «Η επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από σας. Εάν δεν συνεργαστούν και δεν συμμετέχουν όσο και όπως πρέπει οι συμπολίτες μας, δεν πρόκειται να έρθουν αποτελέσματα και κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια ποσοστά.  Είναι δουλειά όλων μας να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανακύκλωση αντί να πετάμε όλα τα άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη στοχευμένη πολιτική για την ανάπτυξη της πόλης, με ορίζοντα το 2020 και ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τη συντονισμένη προσπάθεια να οργανωθεί και παρουσιαστεί το συγκεκριμένο περίπτερο. «Αλλάζουν τα δεδομένα για τα θέματα της ανακύκλωσης και της καθαριότητας σε σχέση με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αλλά και το τοπικό και το περιφερειακό σχέδιο, δεδομένου ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός, που ενεκρίθη πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, οδεύει προς ψήφιση. Μετά από αυτό πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε ως ένα βαθμό τις πολιτικές μας, βάζοντας ως πρώτο στόχο να διπλασιάσουμε το ποσοστό της ανακύκλωσης. Το άλλο σημαντικό ζήτημα που μας δημιουργεί ανασφάλεια και αστάθειες έχει σχέση με τη διαχείριση σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ, σε επίπεδο δηλαδή περιφερειακού φορέα. Ο ΣΜΑ περιέρχεται στη δικαιοδοσία του ΦΟΔΣΑ, η διαχείριση και τα δρομολόγια θα γίνονται διαφορετικά, αφού σε λίγο θα αρχίσει να δουλεύει ο ΣΜΑ της Νέας Ευκαρπίας και επομένως πάμε σε κάποιες ποσοτικές στην αρχή, αλλά ελπίζω και ποιοτικές στη συνέχεια μεταβολές, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποβλήτων. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε βελτιώσει όλες τις παραμέτρους  για τη διαχείριση και για την αποκομιδή των αποβλήτων και των απορριμμάτων γενικότερα και φυσικά την προώθηση της ανακύκλωσης, γιατί ο βασικός μας στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τους δημότες μας στην καθημερινότητά τους» τόνισε ο Θανάσης Παππάς.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κοζάνης, Ελένη Τασοπούλου, ενός Δήμου που συμμετέχει μαζί με άλλες 19 πόλεις στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η κ. Τασοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι φωνές για τις πράσινες πόλεις πολλαπλασιάζονται διεθνώς, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο η Κοζάνη όσο και το Δίκτυο είναι στο πλευρό του Δήμου Θεσσαλονίκης και στηρίζουν την προσπάθειά του κυρίως στα περιβαλλοντικά θέματα και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης.

Παρόντες στα εγκαίνια του περιπτέρου, ήταν ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, Στέλιος Κανάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση, Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
  • Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, «Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων-Το επόμενο βήμα: Σχεδιασμός και Υλοποίηση».
  • Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), «ΠΕΣΔΑ και νέα Τιμολογιακή Πολιτική»
  • Δημήτρης Παπασωτηρίου, Διευθυντής Marketing της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α), «Ανακύκλωση Συσκευασιών και Ειδικό Ρεύμα Γυαλιού»
  • Ιάκωβος Σαρηγιάννης, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, «Τοπικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων. Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση»
  • Γεώργιος Ζαλίδης, Καθηγητής Α.Π.Θ, «Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για την διασφάλισης της δημόσιας υγείας, “SAFEWASTECYCLE IPA, Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ 2007-2013’’».

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19.00, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων του περιπτέρου του Δήμου, θα γίνει η παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών και εργαλείων διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος, που αξιοποιούν τα ανοιχτά περιβαλλοντικά δεδομένα και τις δυνατότητες της τηλεπισκόπισης.

Στο τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  προχώρησε σε μια αναφορά στον αστικό αμπελώνα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Κτήμα Γεροβασιλείου. «‘Ήδη πέρσι πήραμε την πρώτη σοδειά. Φέτος κόψαμε τη μαλαγουζιά και τη ρομπόλα και θα έχουμε σε λίγο και τον τρύγο για τα κόκκινα. Η λογική αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναπτύσσονται παραγωγικές καλλιέργειες σε χώρους ελεύθερους. Σκεφτόμαστε να το κάνουμε και στη 2η Κοινότητα, ίσως στο Πάρκο Γαλοπούλου, η σκέψη είναι για ελαιώνα και οπωρώνα, να δίνουμε στη γειτονιά τη δυνατότητα και να το διασκεδάζει και να περνάει γενικώς καλά».

 

EgainiaPeripteroDETH81th2

EgainiaPeripteroDETH81th3EgainiaPeripteroDETH81th1

 

 

Η γνώμη σας μετράει

Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης είναι