Search
facebook-button

Θανάσης K. Παππάς

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αυτό είναι το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για το θαλάσσιο μέτωπο

E-mail Εκτύπωση PDF

Προβλέπονται αναπλάσεις, μαρίνες σκαφών αναψυχής, πεζοδρομήσεις και θαλάσσια συγκοινωνία. Οι στόχοι για Νέα Παραλία, Ποσειδώνιο και λιμάνι. Όλο το σχέδιο του δήμου για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης στη Voria.gr


της Κάτιας Γερακαρίτου

 

 

thalasio

 

 

Το νέο στρατηγικό του σχεδιασμό για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου καταστρώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επιδιώκει να έχει ρόλο διαχειριστή.

Με στόχο το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα, ο κεντρικός δήμος ζητά συγκεκριμένες διευθετήσεις για το παραλιακό μέτωπο. Σχεδιάζει μάλιστα να θέσει στη νέα κυβέρνηση συνολικά τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου και να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Το Στρατηγικό Σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης εξετάστηκε από ειδική επιτροπή, η οποία κλήθηκε να συνδέσει το πλήθος μελετών για το παραλιακό μέτωπο που είχαν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Πάνω σ΄ αυτό το Σχέδιο η δημοτική αρχή θα αναπτύξει πρωτοβουλίες και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επαφές, προκειμένου άμεσα να αναπτυχθεί ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο. Για το σκοπό ήδη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να έχει συναντήσεις το επόμενο διάστημα με τα αρμόδια υπουργεία. «Είμαστε πολύ πιεστικοί αλλά και πιεσμένοι και επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου» τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. Όπως εξήγησε, «είναι οξύμωρο σχήμα, να υπάρχουν διάφορες μικροϊδιοκτησίες διαφόρων φορέων του κράτος, σε όλο το παραλιακό μέτωπο. «Ζητάμε να είμαστε κύριοι της περιουσίας μας. Πρέπει να γίνει ένας αναλογισμός και το κεντρικό κράτος να διευθετήσει όλα αυτά τα θέματα» υπογράμμισε.

Οι διεκδικήσεις

Αναφορικά με τη Νέα Παραλία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα τμήματά της που ανήκουν στο δημόσιο, τα οποία, ωστόσο, είναι μέρη του πρασίνου. «Αυτά πρέπει να αποδοθούν στο δήμο» ξεκαθάρισε. Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Παραλία δε λειτουργούν ορισμένα αναψυκτήρια, τα οποία ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Από τα τη εκμετάλλευση τους, ο δήμος θα μπορούσε να έχει έσοδα για τη συντήρησή της Νέας Παραλίας.

Για το λιμάνι, ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί το άνοιγμά του προς την πόλη και βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου, διεκδικεί τους τρεις προβλήτες του ΟΛΘ. Για το πάρκινγκ στο λιμάνι, που ανήκει η περιοχή στο ΤΑΙΠΕΔ) ο δήμος ζητά να του αποδοθεί, προκειμένου να αναπτύξει μια πολιτική στάθμευσης, μέσω της οποίας θα μπορούσε και το κράτος να λαμβάνει κάποια έσοδα, όπως διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

Για την περιοχή του Ποσειδωνίου (ανήκει ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ) και των Ομίλων, (ΤΑΙΠΕΔ), η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να έχει τον κύριο λόγο. «Επειδή στις δύο περιοχές πρέπει να υπάρξουν πολεοδομικές παρεμβάσεις, γιατί είναι χερσαίες εγκαταστάσεις, αυτά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με όσα εμείς σχεδιάζουμε, (πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό)» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Στις βασικές επιδιώξεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δημιουργία μαρίνων για σκάφη αναψυχής, η καθιέρωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας καθώς και η ανάπλαση περιοχών της Νέας Παραλίας και συγκεκριμένα, από ΜΜΘ έως όρια με τον δήμο Καλαμαριάς και ανάπλαση περιοχής των Ομίλων.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου βρίσκεται και η ανάπτυξη της περιοχής των Λαχανόκηπων, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου καθώς και η ανάπλαση της περιοχής Μέγαρο Μουσικής- Ποσειδώνιο - Μύλοι Αλλατίνη και η σύνδεσή της με τη νοτιοανατολική πύλη. Για το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα θα συμβάλουν και οι αναπλάσεις στον άξονα της Αγ. Σοφίας και της πλατείας Ελευθερίας.

Το Σχέδιο δράσης του δήμου περιλαμβάνει τα εξής:

 

 

 • Παραχώρηση ακινήτων στο δήμο Θεσσαλονίκης
 • Διεκδίκηση 1ου, 2ου και 3ου προβλήτα του ΟΛΘ
 • Προώθηση παρεμβάσεων στους αναπτυξιακούς πόλους του παραλιακού μετώπου: α) Επιχειρηματικό Κέντρο Λαχανόκηπων και β) Περιοχή ΜΜΘ - Ποσειδώνιου αθλητικού κέντρου
 • Χωροθέτηση δικτύου μαρίνων
 • Υλοποίηση αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας
 • Απόδοση λεωφόρου Νίκης στους πεζούς
 • Ολοκλήρωση έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου: α)από ΜΜΘ έως όρια με τον δήμο Καλαμαριάς και β) ανάπλαση περιοχής των Ομίλων
 • Υλοποίηση μητροπολιτικού πάρκου
 • Υπογειοποίηση οδικών αξόνων στην πλατεία Δημαρχείου
 • Άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα:
 • Από τη ΝΑ Πύλη στο Στρατόπεδο Φαρμάκη και στο ΜΜΘ
 • Δίκτυο πεζοδρομημένων διαδρομών προς το παραλιακό μέτωπο
 • Πεζοδρόμηση οδού Δ. Γούναρη
 • Σύνδεση 2ης δημοτικής κοινότητας με τη θάλασσα

Η γνώμη σας μετράει

Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης είναι