Search
facebook-button

Θανάσης K. Παππάς

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Όλη η εικόνα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

E-mail Εκτύπωση PDF

Όλη η εικόνα των σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Τι γίνεται με την ανακύκλωση, τι προγραμματίζει ο δήμος για το επόμενο διάστημα. Σχέδια για υπόγειους κάδους παντού, επέκταση της ανακύκλωσης γυαλιού, ανακύκλωση χαρτιού και συστοιχίες κάδων σε όλες τις γειτονιές

16 Οκτ 2014 - 13:18

του Τάσου Τασιούλα

 

Τις άμεσες προτεραιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το θέμα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους, με αιχμή την ανακύκλωση, ανέλυσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Στρατηγικές και Τεχνολογίες για μια Βιώσιμη Ανακύκλωση και Διαχείριση των Απορριμμάτων».

 

Ο κ. Παππάς επέμεινε στη σημασία της αύξησης της ανακύκλωσης και ανακοίνωσε σειρά μέτρων, ενώ τόνισε πως το σύνθημα της διοίκησης του δήμου για τη διαχείριση απορριμμάτων για την επόμενη πενταετία είναι: «Μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση στην πηγή», ενώ το σύνθημα που θα προσπαθήσει να περάσει στους πολίτες είναι: «Ανακύκλωση: Καθαρό κέρδος για την πόλη».

 

«Η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων αποτελεί παράγοντα στον οποίο δίνουμε μεγάλη προσοχή αφού αποτελεί μέρος του προβλήματος του όγκου των αστικών απορριμμάτων», είπε ο κ. Παππάς.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μόνο από την ανακύκλωση το 2013 κέρδισε 350.000 ευρώ, όταν ακόμη το ποσοστό των ανακυκλώσιμων είναι στο ισχνό 14%, καθώς τυπικά η ανακύκλωση στο δήμο ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ΕΕΑΑ και ουσιαστικά το 2012.

 

Προτεραιότητες

 

Ο κ. Παππάς ως προτεραιότητες έθεσε τη δημιουργία των «Πράσινων Σημείων», ενώ επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τα οργανικά απορρίμματα «είμαστε στο σημείο μηδέν». Ύφεση κατά τον ίδιο παρουσιάζει και η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, λόγω της κρίσης, παρότι ο δήμος παραμένει στο συγκεκριμένο τομέα ο νούμερο ένα παραγωγός (συλλέγει τα περισσότερα από κάθε άλλο δήμο), ενώ υπογράμμισε ότι «βασική προϋπόθεση για την αύξηση της ανακύκλωσης είναι η πιλοτική ανακύκλωση γυαλιού που ξεκίνησε στην πόλη (συνολικά 105 ειδικοί κάδοι)».

 

«Πρέπει να εδραιώσουμε βάσιμη πολιτική για τα θέματα ανακύκλωσης όλων των ειδών. Προτεραιότητα είναι η ανακύκλωση του γυαλιού, υπάρχει ένας προβληματισμός για το χαρτί και προχωρούμε σε όλα τα υλικά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συστοιχίες κάδων για όλα τα υλικά σε κάθε γειτονιά: πράσινοι κάδοι, ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού πιθανώς και οργανικών αποβλήτων, αλλά και ένας ειδικός κάδος για την ανακύκλωση ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση», είπε ο κ. Παππάς.

 

Προγράμματα

 

Άμεσης προοπτικής για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι τέσσερα προγράμματα:

 

  1. Εκσυγχρονισμός υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι σε εξέλιξη με προϋπολογισμό 13,5 εκ. ευρώ.
  2. Εξοπλισμός καθαριότητας για τους δρόμους της πόλης (σάρωθρα, πλυστικά κτλ.) ύψους 15 εκ. ευρώ.
  3. Υπογειοποίηση των κάδων, που έχει αρχίσει από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.
  4. Πρόταση στο Jessica για επέκταση της υπογειοποίησης των κάδων μέσα σε ένα χρόνο ύψους περίπου 8 εκ. ευρώ, με έναρξη από τις περιοχές των μεγάλων αναπλάσεων (πλατεία Χρηματιστηρίου, Αγίας Σοφίας και Αριστοτέλους).

«Παραλογισμός»

 

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν 300 τόνοι σκουπιδιών να κάνουν μια διαδρομή 50 χλμ., να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ και να τα θάβουμε. Εμείς έχουμε ΣΜΑ (δυναμικότητας 900 τόνων απορριμμάτων την ημέρα με τρεις πρέσες συμπίεσης, με τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν μέσα σε τέσσερα λεπτά και χωρίς τα απορρίμματα να έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον) δίπλα στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου και οι υπόλοιποι πιέζουν για να μη γίνουν ΣΜΑ. Ουδείς διαμαρτύρεται για όλο αυτό τον παραλογισμό. Χρειάζονται εναλλακτικές πολιτικές, όπως η ανακύκλωση και επανάχρηση, αλλά και εργοστάσια μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας, που θα πρέπει να γίνουν σύντομα στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

Αναφορικά με την αποκομιδή ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι «ο αναπροσανατολισμός στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων, έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για την πόλη, καθώς η μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων θα δώσει λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής».

 

Στοιχεία

 

Βάσει των στοιχείων, ο μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών είναι η Ε’ δημοτική κοινότητα (36%) και ακολουθεί η Δ’ (24%), η Α’ (23%), η Γ’ (7%), η Β’ (6%) και η ΣΤ’ (3%).

 

Τα απορρίμματα που πηγαίνουν πάντως στο ΣΜΑ έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αφού το 2010 ήταν 133.397 τόνοι, το 2011 ήταν 121.193, το 2012 ήταν 115.121 και πέρσι 117.128.

 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ανακύκλωσης στο δήμο και των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, τα στοιχεία δείχνουν διαρκή αύξηση της πρώτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ανακυκλώσιμα το 2011 ανήλθαν σε 5.568 τόνους, το 2012 έφτασαν στους 13.291 τόνους και πέρσι στους 14.041 τόνους (μπλε κάδοι). Η πορεία του τονάζ των απορριμμάτων στους πράσινους κάδους είναι αντίθετη. Το 2011 μαζεύτηκαν 121.193 τόνοι, το 2012 μειώθηκαν στους 112.891 τόνους και πέρσι 110.297. Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στα ογκώδη (το 2011 ήταν 8.695 τόνοι, το 2012 ήταν 7.088 και πέρσι 5.817), που πηγαίνουν στο χώρο αποκομιδής, στο Ωραιόκαστρο.

 

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ενώ στο δήμο Θεσσαλονίκης η ανακύκλωση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΔΑΥ Σίνδου, η ανακύκλωση στους άλλους δήμους μειώνεται! Από τους 6.026 τόνους που έστειλαν στο ΚΔΑΥ το 2011, την επόμενη χρονιά έπεσαν στους 4.125 και πέρσι στους 3,781…

 

Τα πράσινα σημεία

 

Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς, το πρόγραμμα «Πράσινο Σημείο» (Σίνδος) αφορά τη δημιουργία ειδικού σύγχρονου Διακομιστικού Κέντρου Ανακυκλώσιμων υλικών έκτασης 18.000 τ.μ. το οποίο διαθέτει πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Στο κέντρο αυτό προβλέπεται να  μεταφερθούν οι διάσπαρτες σήμερα σχετικές με την ανακύκλωση εγκαταστάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, ειδικότερα, η μονάδα επεξεργασίας-διαχείρισης  ογκωδών υλικών  και η μονάδα συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών- αποβλήτων», είπε.

 

Το πρόγραμμα «Πράσινο Σημείο» συμπληρώνεται από έξι «Μικρά Πράσινα Σημεία» ανά δημοτική κοινότητα. Πρόκειται για δημοτικούς χώρους στους οποίους με την τοποθέτηση ανοιχτών σκαφών, οι πολίτες θα μπορούν να μεταφέρουν διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου θα μπορούν να συγκεντρώνουν ανάλογα υλικά με σκοπό να μοιραστούν στη συνέχεια στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης.

 

Δυο νέα προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο δήμος είναι:

 

  • «Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων και πράσινη επιχειρηματικότητα στον αστικό ιστό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας»: διακρατικό ύψους 800.000 ευρώ, για τη δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που συλλέγουν ξεχωριστά τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα τους (Green Labeling).
  • Ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης στηριγμένη στη συνεργασία του Δήμου με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως εστιατόρια), που βρίσκονται εγκατεστημένα-συγκεντρωμένα στην περιοχή «Λαδάδικα» για τη συλλογή και επεξεργασία των παραγόμενων από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (βιο-αποβλήτων) με σκοπό την κομποστοποίησή τους, σε συνδυασμό-συνεπεξεργασία με τα πράσινα δημοτικά απόβλητα, που προέρχονται από τους κήπους, τις δενδροστοιχίες και το πράσινο των ελεύθερων χώρων του Δήμου. Ο προϋπολογισμός (μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ) είναι 1,4 εκ. ευρώ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων ενδιαφέρει πολύ ιδιωτικές εταιρίες, καθώς είναι εμφανές πως πρόκειται για έναν από τους πλέον προσοδοφόρους τομείς.

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Βόρεια Ελλάδα, Στέφανος Τζιρίτης, επισήμανε ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε την τεχνογνωσία που υπάρχει στη Γερμανία σε αυτόν τον τομέα μέσα από την επιχειρηματικότητα με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται ανακύκλωση, με αποτέλεσμα μόλις το 18% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο 82% να καταλήγει ακόμη και σε χωματερές, που η μία μετά την άλλη καταλήγουν κορεσμένες επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και απειλώντας τη χώρα με βαριά πρόστιμα. Το κλειδί είναι η αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στην εγχώρια περιβαλλοντική πολιτική».

 

Ο Γερμανός πρόξενος, Ingo von Voss, τόνισε ότι «τα στερεά απόβλητα είναι πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας. Ο καταναλωτής πρέπει να αμείβεται όταν ανακυκλώνει ή παρέχει τα σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να γίνει συνείδηση η ανακύκλωση. Απαιτείται η δημιουργία ενός συστήματος και η εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας επεξεργασίας των απορριμμάτων, ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σοβαρό θεσμικό πλαίσιο και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ΟΤΑ για τη δημιουργία συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

 

Η γνώμη σας μετράει

Το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης είναι